Obožujem nakupovanje in nove stvari! Kako naj se uprem in se odločim za bolj premišljeno nakupovanje?

Povsem razumem, da so nove stvari fajn in da je včasih premišljeno nakupovanje nekaj, s čimer se nam ne da ukvarjati.

Da je res prijeten občutek, ko v roke dobimo nekaj novega, sploh morda, če smo si to že dolgo želeli.

Tudi sama rada kupim kaj novega, a hkrati priznam, da me nakupovanje, iskanje in pregledovanje (spletnih) polic vedno bolj utruja.

Zato sem vesela, da sem se našla v misli “manj je več” in da me ne žene želja po novih in novih stvareh.

A kljub vsemu se tudi sama hitro izgubim (predvsem med spletnimi policami na oddelku DOM) med pregledovanjem novosti, zato povsem razumem vse tiste, ki OBOŽUJETE stvari. Vas sploh ne obsojam, vem, da smo si različni.

A vseeno ne morem iz svoje kože in te želim spomniti na prednosti bolj premišljenega nakupovanja. S tem pride tudi do manj možnosti za zgrešene nakupe, s katerimi izgubljaš svoj denar, prostor in čas!

1. NASVET: Določi kje boš MAKSI in kje boš MINI.

Poglej, lahko si nekje maksiiiiiii in tako bolj redno nakupuješ te stvari. Morda obožuješ modo, rada sestavljaš različne outfite in brskaš za novostmi. Na tem področju si daj duška.

A določi tudi področja, kjer boš pa mini: tam odločno odpravi navlako in se poslovi od stvari, ki ti ne služijo več! Prav tako naj te na teh področjih spremljajo vprašanja za premišljeno nakupovanje.  

Določi kje si mini in kje maksi

2. NASVET: Postani IZBIRČNA!

Morda se ta nasvet sliši malce čudno, a moje priporočilo je, da zelo jasno določiš KAJ ti je resnično všeč in si daš dovoljenje, da kupuješ le po teh merilih. Ne zadovolji se z manj. Na primer pri oblačilih določi material, ki si ga zaslužiš. Morda je to 100 % bombaž za spodnje perilo, kar pomeni, da bo avtomatsko odpadlo vse, kar ne ustreza temu merilu. Bodi pozorna tudi na to, kako se počutiš ob/v teh stvareh, stremi k temu, da ti te stvari res prinašajo zadovoljstvo in užitek. Poslovi se od vsega, kar te “ni vredno”.

Torbica

3. NASVET: Naj NOVO predstavljajo tudi second-hand stvari!

Najdi zadovoljstvo tudi v stvareh, ki so nekoč že imele lastnika. Danes je izbira res velika in prav krasne & uporabne stvari lahko najdeš na FB marketu, v second-hand trgovinah, Centrih ponovne uporabe, na bolšjakih itd.

Nakupovanje second-hand

S tem boš prihranila denar, hkrati pa boš prispevala k manj smetem.

Spodaj boš našla le nekaj spletnih strani, ki ponujajo preverjeno lepo ohranjena oblačila (kar pomeni, da je vsak kos skrbno ročno pregledan).

OTROŠKI KOTIČEK je trgovina, kjer želijo ljudem približati princip “kupiš-prerasteš-prodaš”,
zato pri njih dobite skrbno izbrana nežno rabljena otroška oblačila in opremo, saj rabljeno je zakon!

DAJADAJA je spletna komisijska prodaja rabljenih oblačil ali second-hand trgovina, ki ponuja ženska in otroška oblačila in otroško opremo.

KOMISIJSKA TRGOVINA LUČKA, ki svoje stranke razveseljuje s pestro ponudbo oblačil iz druge roke. Na enem mestu ponujajo možnost, da se ugodno in modno obleče celotna družina.

VERJAMEM VATE trgovina v Domžalah. V njej pomagajo osebe, ki se zaradi svojih značilnosti ne morejo redno zaposliti. Ponujajo lepo ohranjena oblačila iz druge roke, predvsem ženska in otroška, igrače, knjige za otroke in odrasle, modne dodatke in nakit. Tudi unikatna oblačila ponovne uporabe LUP jeans izdelkov.

4. NASVET: Najprej nakupuj le skozi (virtualno) okno! 

Če ne gre drugače, za začetek nakupuj naprej (samo) preko “izložbe”:

ogleduj si nove izdelke, mogoče jih celo položi v košarico, a potem si daj čas za premislek o tem ali je stvar res vredna tvojega denarja, časa in prostora? 

Kljub temu, da so socialni mediji velikokrat lahko vir dodatne spodbude za nakupovanje, lahko na vse skupaj pogledaš tudi drugače: lahko je ogledovanje tega, kaj imajo drugi, že tisto nakupovanje preko izložbe: ko si že malček nahraniš dušo, ko že vidiš kako nek izdelek morda le ni tako noro dober, kot si sprva misliš… in ti to lahko pravzaprav pomaga, da se NE odločiš za nakup nečesa novega.

Nakupovanje preko izložbe

5. NASVET: FIZIČNO stvar zamenjaj z IZKUŠNJO!

Vem, da ni isto, ampak vseeno te spodbujam k temu, da premisliš, kako lahko fizično stvar nadomestiš z izkušnjo: denar, ki bi ga zapravila za stvari raje daj v šparovec in si čez čas privošči tisto izkušnjo, ki ti veliko pomeni (izlet na morje, obisk masaže itd). Za cilj si zadaj nekaj, v čemer res uživaš in te bo prav tako “napolnilo”.

Enako miselnost prenesi tudi na ostale družinske člane: tako si bodo tudi otroci morda čez čas namesto daril (v obliki igrač) zaželeli morda kakšen izlet, obisk toplic ali kratko potovanje. Točno to se je zgodilo pri nas doma: naša deklica si že drugo leto (letos bo praznovala šesti rojstni dan) želi, da gremo skupaj na kratek vikend oddih. Tako vsem babicam, dedkom in ostalim sorodnikom razlaga, da zbira denar za to dogodivščino.

Morda si tudi vi že dlje časa želite nekam pobegniti, pa z nepremišljenimi nakupi izgubljate denar čez celo leto. Sedaj imate super priložnost, da vsi skupaj naredite spremembo, ki vam bo pomagala priti do želene dogodivščine!

Družinski izlet

Kot vedno, to pišem brez obsojanja.

Ne glede na to, kakšno je danes tvoje razmerje do stvari, ti želim, da dosežeš z njimi neke vrste pomirjenost.

Kajti žal je tako, da z nakupovanjem in novimi stvarmi velikokrat želimo prekriti naše prave občutke.

Včasih se želimo zavarovati (morda nas je strah, kaj bo kdo rekel, če ne bomo imeli neke novosti).

Včasih pa z nakupovanjem želimo doseči neko zunanjo potrditev:  da zaslužimo dovolj, da si nekaj lahko privoščimo itd.

Velikokrat pa želimo doseči tudi notranjo potrditev: si morda želimo dokazati, da smo VREDNE, da si nekaj novega kupimo … 

Tako se kdaj ob neprijetnih občutkih zatečemo v nakupovanje, saj nam le to prinaša tisto hitro zadovoljitev.

Lahko se v telesu počutimo nesigurno in se skrijemo v nova oblačila, ki so bolj široka, kot običajno.

Lahko smo imeli slab teden z otroki, morda smo se malce več jezile in skušamo odnos zakrpati z novo igračo.

Zato navijam zate, da narediš korak naprej in se odločiš za bolj premišljeno nakupovanje.

Spodnja vprašanja ti bodo pri tem tudi pomagala:

.

Če imaš občutek, da si v zadnjem času velikokrat iskala zadovoljstvo v nakupovanju in se je doma nabralo preveč stvari, pa ti je to težko priznati, se zavedaj, da nisi edina. Priporočam ti, da skočiš na objavo 4 znaki, da se lotiš odpravljanja navlake, ki ti lahko pomaga odpreti oči in ti narediti korak naprej!

Dobrodošla si, da me spremljaš tudi na mojih dveh socialnih kanalih, kjer boš še naprej s teboj delila koristne nasvete, ki ti bodo pomagali, da bo skrb za dom lažja:

moj Facebook profil in moj Instagram profil. 

Če pa se že predolgo vrtiš v začaranem krogu nenehnega iskanja, pospravljanja stvari zaradi navlake in izgubljanja energije, te povabim, da se mi oglasiš na moj email tina@tinasimcic.si. Lahko me pocukaš za rokav tudi preko zasebnega sporočila na FB ali IG. Vem, da ti lahko pomagam urediti dom, da bo služil tebi in tvoji družini.

Objem, Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Podarjam ti brezplačni vodnik!

Večerna rutina = moja jutranja milina