4 znaki, da je čas, da se lotiš odpravljanja navlake!

Ko sem jaz začela opažati vpliv mojega fizičnega okolja na moje razpoloženje oziroma ko sem čutila, da ima stanje doma vpliv na moje počutje, sem najprej mislila, da je vse vse kriv »življenjski nered«, torej umazana posoda po kosilu, dekica in igračke na kavču, igračke v igralnici, perilo, ki je čakalo, da ga zložim, čevlji na hodniku itd. No, sčasoma se je izkazalo oziroma sem začenjala razumeti razliko med navlako in nekim pričakovanim življenjskim neredom, ki se mu pač ne moremo izogniti, ker živimo. Ker imamo otroke, psa, mačko, moža … in ker pač je naš dom prostor za igro, pogovore, kuhanje, življenje nasploh!

In ugotovila sem, da me pravzaprav obremenjuje navlaka, ki močno vpliva na to, da se težko soočimo s tem življenjskim neredom. Ker nam zmanjka energije in volje, ki nam jo ukrade navlaka. Navlaka so pa prenatrpane omare, prepolni kuhinjski pulti, ki se samo še dodatno polnijo, kupi papirjev, preveč igračk, ki sploh ne zbudijo več nobenega zanimanja pri otrocih, praholovci brz pomena itd. In tako sem začela s procesom odpravljanja navlake. Odpravljanje navlake mi je dalo občutek svobode. Veliko lažje sem se začela soočati tudi z življenjskim neredom in sem ga tudi sprejela.

4 znaki, da ima tudi pri tebi doma navlaka prste vmes in te samo dodatno izčrpava:

  1. Veliko si doma nemirna, težko se doma sprostiš, nikoli nimaš občutka, da si »končala«
  2. Takrat ko pa se, se ti takoj oglasi glasek: »hej, kaj počivaš, moraš še zložiti perilo, pospraviti kuhinjo, urediti garderobno omaro.
  3. Težko si popolnoma prisotna pri otroški igri, ves čas imaš občutek, kaj vseeee moraš doma še narediti. Otroku pogosto rečeš: »Pridem, samo še to naredim«. Če si se našla v teh besedah, verjemi, da nisi edino, tudi sama sem to počela. Stalno sem videla neko delo, ki bi ga morala še opraviti. Če sem se pa prepustila, me je pa delo počakalo in sem ga morala dokončati zvečer, ko sta šla otroka spat, kar pa zame spet ni bilo Ok.
  4. Večinoma moraš premakniti stvari/navlako, da se sploh lahko lotiš določena opravila. Mogoče si želiš z otroki ustvarjati na mizi, pa je prepolna in te mine že misel na to, da jo moraš prej pospraviti. Ali pa bi radi skupaj spekli piškote, pa je kuhinjski pult prenatrpan z vsemi mogočimi stvarmi. Škoda je, da ti stvari po nepotrebnem kradejo energijo in imajo vpliv, da morda zamudiš dragocene trenutke s svojimi ljubimi osebami.

Torej, sprejmi življenjski nered, ne sprejmi pa navlake, ki te ovira pri tem.

Vedno sem ti na voljo, če potrebuješ kakšen dodaten nasvet.

Objem, Tina

One Response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja