Skoči na vsebino
čiščenje navlake v kopalnici

Čiščenje navlake v kopalnici

Začela se je moja misija: čiščenje navlake v kopalnici. Zadala sem si, da se navlake lotim postopoma – vsak dan malo. Nekaj skupaj z otroki, večino, ko so odšli spat.

Glede na slike, bi se lahko že kdaj prej pohvalila z »after« rezultatom. Razlika je očitna, ko že samo pospraviš po površinah, okoli stroja in umivalnika.

A to še zdaleč ni tisto, kar sem se namenila storiti v tem letu s Tinino pomočjo – želim iti globje in doseči dolgoročni učinek. 

Površino sem pospravila že neštetokrat.

Vedno, ko stanovanje pospravimo izgleda lepo.

Počutje je odlično. A le za nekaj dni. Nato se vedno znova in znova vrtim v začaranem krogu.

Slej kot prej smo spet na stanju »prej«. Služba je malo naporna, pade mi raven energije ali pa imamo veliko popoldanskih aktivnosti in vsi kupi se hitro vrnejo nazaj na hodnike in police.

Tolikokrat že videno, tolikokrat že doživeto. Nekaj ne deluje in tega imam dovolj.

Vem, da moram tokrat dlje kot le od površinskega čiščenja. Sedaj se zavedam, da je moj odgovor odločno čiščenje navlake v kopalnici (in ne samo površinsko pospravljanje in čiščenje vodnega kamna).

Cilj je, da pridem do doma brez navlake. Doma, ki mi bo služil, kjer bom lahko brez težav zbolela, ali bom utrujena ali bomo hodili naokoli, pa se stanovanje zaradi tega ne bo spremenilo v razmetano skladišče.

Tokrat se bom soočila z najglobljimi strahovi, ki mi preprečujejo, da bi se poslovila od stvari, ki mi v tem trenutku ne služijo (več). Se poslovila od miselnosti, da čez sedem let vse prav pride. In od občutka potratnosti, ki se mi vzbudi, kadarkoli kakšno stvar odstranim, pa čez nekaj časa ugotovim, da bi to pa prav zdaj rabila. Ali se še kdo tako počuti?

“Po duši sem minimalist, v praksi pa hrček.”

Jaz sem gotovo izjemno trd oreh na tem področju. Po duši sem sicer absolutni minimalist. Moja vizija je imeti dom, v katerem so le stvari, ki jih uporabljam, ki so mi ljube in, ki imajo točno določeno mesto, da jih nikoli ne iščem.

V praksi pa imam hranjene še 20 let stare zapiske s faksa, hlače iz osmega razreda osnovne šole in vse, kar je kdo od znancev kdaj želel vreči stran, meni pa se je zdelo škoda.

V hrčkovem kolesu me držijo omejujoča prepričanja, navezanost na stvari, občutki pomanjkanja in tega, da si ne morem privoščiti novih stvari, da je zame še vse dobro. Skrbi me za okolje, zato me pri odpravljanju navlake ustavlja tudi želja, da ga ne onesnažujem po nepotrebnem. Sem zagovornik ponovne uporabe in vedno najdem idejo, kako bi lahko kaj še uporabili, reciklirali, spremenili – v resnici pa samo kopičim material za »naredi sam« projekte, ki jih nikoli nimam časa ali volje izpeljati. Vsaka polomljena igračka, ki se je želim znebiti sproži v meni naval vprašanj, dvomov in strahov. Posledično namesto v koš, navadno romajo nazaj na prenatrpane police in košare, ali pa vsaj na podstrešje oziroma v klet.

Kako je izgledalo čiščenje navlake v kopalnici pri hrčici Piki?

Wuh. Priznam, da me je bilo strah. A hkrati vem, da sem zapravila že dovolj ur za prelaganje, pospravljanje in obremenjevanje s stvarmi. Vem da želim posvetiti svoj čas in pozornost svojim otrokom, dokler sem še najpomembnejši del njihovega življenja in se sploh še želijo igrati z mano. Želim peljati na izlet dedka in omo, dokler sta še tu. Želim iti na telovadbo, prebrati kakšno knjigo ne da mi pogled uhaja na kupe, ki mi žugajo, da zapravljam čas na postelji, ko bi se vendarle morala posvečati njim.

Vedela sem, da tudi v kopalnici, kljub temu, da nisem pričakovala veliko čustvenih blokad, potrebujem Tinino podporo. Zato sem se lotila poslušanja njenih uvodnih lekcij v programu Urejen dom veselja ter konkretnih usmeritev za kopalnico.

Korak za korakom se mi je uspelo prebiti čez celotno kopalnico in zmogla sem iti čez celoten proces čiščenje navlake v kopalnici.

čiščenje navlake v kopalnici

“Sedaj je v kopalnici manj navlake in jaz diham!”

Čiščenje navlake v kopalnici je moj začetek.

Našla sem kar nekaj prazne embalaže in izdelkov, na katere sem že čisto pozabila – in zaradi tega večkrat to isto stvar tudi kupila, ko mi v resnici ne bi bilo treba.

Odločno sem šla skozi vsak predal in kotiček v kopalnici, predali so zadihali in vem, da bo red odslej lažje vzdrževati. Res si želim teorijo pretopiti v prakso: zato sem bila tokrat bolj odločna pri odpravljanju navlake.

V meni se je prebudila velika želja, da odločno nadaljujem z odpravljanjem navlake tudi drugje. Moj naslednji prostor je predsoba.

Držite pesti 😊

čiščenje navlake v kopalnici
Kopalnica POTEM – sedaj brez navlake

Do naslednjič, vse dobro.

Hrčica Pika na poti v svoj sanjski dom

P.S. Ta zapis in ostali, ki še sledijo, so nastali v iskreni želji tečajnice, da izrazi sebe in svojo pot skozi pisanje in deljenje svoje izkušnje.  Njena želja je, da pomaga vsaj kakšni mamici priti do zavedanja, da ni v tem sama. Iskreno se zahvaljujem “Piki” (njeno pravo ime ostaja skrito, saj želi ostati anonimna) za njene prispevke.  Tina Simčič

Njen prvi zapis si lahko prebereš TUKAJ (Pospravljen dom z majhnimi otroki)

….

Če se tudi ti že predolgo vrtiš v začaranem krogu nenehnega iskanja, pospravljanja stvari zaradi navlake in izgubljanja energije, te povabim, da se tudi ti lotiš odstranjevanja navlake z mojo pomočjo.  Lahko se pridružiš  programu Urejen dom veselja – več o njem si preberi TUKAJ

Če nisi prepričana, če je to zate, pa se mi oglasi na moj email tina@tinasimcic.si in našli bova najboljšo rešitev.

Objem, Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja