Prednosti urejene shrambe!

Se je tudi tebi že zgodilo, da si se trudila s pripravo hrane za ozimnico, potem ste pa na kakšen kozarec nenamerno pozabili, saj je v shrambi sčasoma prišlo do nereda in nepreglednosti?

Mogoče ti je dala mama ali pa prijateljica kakšen kozarec marmelade in se je pokvarila, še preden ste jo našli med stvarmi, ki v shrambo niti ne sodijo?

Tudi meni se je to že zgodilo, zato nikakor ne imej slabe vesti, da si edina.

A vseeno sem sama opazila ogromen preobrat, ko sem doma uredila kuhinjo in shrambo. Dobila sem pregled nad stvarmi. Sedaj v večini točno vem, kje imamo tisto slastno marmelado in najbolj kisle kumarice. Spredaj so tisti kozarci, ki so najprej za porabiti. Hrane “več ne izgubljamo”, ampak jo porabimo ob svojem času.

Da tudi pri vas doma ne bi več prihajalo do takih situacij, ko gre hrana v nič, te povabim, da greš v akcijo in se lotiš pregleda in urejanja svoje shrambe. Preberi spodaj tri ključne korake, da ti bo prav zares uspelo! 

1. KORAK: Najprej odločno odpravi navlako!

Ugh! Velikokrat se v naši shrambi, ki je morda v kleti nalaga že več let. In vem, da se je težko lotiti urejanja. Ampak vem, da zmoreš tudi ti!

Začni pri eni polici: določi kaj je še uporabno in kaj se ne potrebuje več!

Lažje boš sprejela odločitev, če boš videla koliko imaš vsega v čisto realnem stanju: zato najprej skupaj zloži vse kozarce po različnih velikostih, vse stekleničke, posodice, podobna živila in ostale pripomočke. Odstrani navlako, poslovi se od starih kozarec, uničenih pokrovov, obrabljenih plastičnih posodic. Ustrezno recikliraj hrano, ki ni več dobra in ostale stvari, ki so odslužile svoj namen.

Shramba

Ko vse odstraniš s polic, prostor tudi očisti. Prah je vsekakor kazalec tega, da nečesa že dolgo niste uporabili in je čas, da se posloviš. 🙂 Tako boš lahko hrano in ostale stvari lahko vrnila na čiste površine.

2. KORAK: Vpelji enostavno in praktično organizacijo! 

Recept za urejeno shrambo (kot del kuhinje ali kleti) je doslednost in dobra organizacija. Z dobro organizacijo lahko tudi bolje izkoristimo prostor, ki nam je na voljo.

Ko določiš, kaj ostane v shrambi, te izdelke loči po namembnosti, pa tudi velikosti, teži in roku trajanja pa tudi po tem, kako pogosto posežeš po njih. Najvišje oziroma na najbolj nedostopna mesta umakni vse tisto, kar potrebujete najmanjkrat oziroma ima najdaljši rok uporabe. Na ta način boste hrano porabili pravočasno in na živila ne boste pozabili.
Cilj naj bo, da je razporeditev čim bolj praktična in hkrati prostorsko smiselna.
V veliko pomoč pri organizaciji so zaboji in košare, saj lahko podobno hrano zložimo skupaj in na dolgi rok lažje ohranjamo red. Izbereš lahko med različnimi materiali, sama opažam, da so plastični zaboji predvsem praktični v shrambi, so za vzdrževanje najbolj enostavni. Ko potrebuješ določen izdelek ali ko se lotiš čiščenja shrambe, lahko košaro z vsebino vred hitro in zlahka potegneš iz polic.
Pri določenih izdelkih pridejo najbolj prav košare brez pokrovov, saj je vsebina tako bolj dostopna.
V nekaterih primerih, pa je smiselno uporabiti pokrov. Jaz sem za točno te stvari uporabila prozorne Curver Textile box škatle, ki so super tudi za to, ker se vidi skozi in takoj vidimo, kaj imamo shranjeno notri.
Prednost pokrova je tudi v tem, da s tem preprečimo nabiranje prahu.
V primeru drobnarij, izberi manjše zabojčke in tako poskrbi, da se stvari preveč ne pomešajo med seboj.
Na tak način ohranjamo več preglednosti in izgubljamo manj časa z iskanjem.
Tukaj so meni prav prišle Curver škatle Infinity.
Vsekakor ne imej v mislih, da mora biti tvoj prvi načrt najboljši.
Če ugotoviš, da ti nekaj ni praktično, preprosto spremeni organizacijo.

3. NASVET: Dosledno vzdrževanje reda! 

Ja, vem, tega ne želi nihče slišati. A dosledno vračanje stvari nazaj na svoja mesta, ki smo jih določili z organizacijo, je nekaj kar nam pomaga na dolgi red vzdrževati red. 

Ko nekaj na novo dodaš v shrambo, pomisli kje je najbolj priročno mesto za to stvar. Pomisli kje imaš kaj podobnega in dodaj tja. Zavedaj se, da ti to, da vrneš nazaj na svoje mesto, vzame manj časa, kot če odločiš brez namena in boš čez nekaj časa spet imela nered v shrambi.

 

Zavedaj se, da je vredno, da se lotiš urejanja shrambe! In verjemiiii, veliko se da naredi že v nekaj urah!

Spodaj lahko klineš na povezavo in prideš do filmčka, da vidiš kaj sva uspeli urediti s stranko le v nekaj urah!

SHRAMBA: Prej in potem!

Shramba v kleti je bolj pregledna!
Odstranilo se je precej navlake (adijooo, 1001 kozarec “kaj-pa-če”, uničene plastične posodice, zaprašene steklenice in strgane vrečke).
Dodala se je polica, naredila bolj smiselna razporeditev.
In vneslo je nekaj organizacije, ki bo odlično pomagala ohranjati red in preglednost nad stvarmi v shrambi.
Pri tem so bile v pomoč škatle in košare, ki so že bile v shrambi, dodali pa smo še nekaj novih Curver izdelkov.
Izbrala sem Infinity košare, ki so dovolj trpežne tudi za težje stvari, ki se znajdejo v shrambi. Ta linija je na voljo v različnih dimenzijah in barvah, tako da lahko vsak skombinira nekaj zase. Celotna linija je narejena iz 100% reciklirane plastike.
➕S košarami ustvarimo učinek predala, s čimer si izboljšamo preglednost tudi za stvari, ki so zadaj.

Hkrati pa si lahko določimo prostorsko omejitev! To pride prav vsem tistim, ki se težko ločite in bi ohranili kar vse
Pri vsem skupaj so se upoštevale navade in način organizacije, ki je najbližje stranki ter razpoložljiv budget. Preostanek shrambe bo urejen brez moje fizične pomoči, a z online podporo!

Mogoče se investiranje v pomoč ali v kakovostne košare sprva zdi precenjeno, a vsekakor se izplača na dolgi rok. Stvari, v katere smo vložili denar, se ne izgubijo ali pa pokvarijo, ker zaradi nepreglednosti enostavno pozabimo na njih.

V kakšen stanju pa je tvoja shramba?

Če imaš občutek, da se je v vaši shrambi nabralo preveč nereda in da se ga ne zmoreš lotiti, potem izkoristi priložnost, da ti pomagam. Mogoče enostavno ne zmoreš, saj je v tebi preveč blokad, morda si v časovni stiski … ne glede na razlog, verjemi, da je vredno, da bo prostor na novo zadihal, ti pa se boš razbremenila. Lahko mi pišeš na moj email tina@tinasimcic.si. Ali pa me  pocukaš za rokav preko zasebnega sporočila na FB ali IG. Vem, da ti lahko pomagam urediti dom, da bo služil tebi in tvoji družini.

Dobrodošla si, da me spremljaš tudi na mojih dveh socialnih kanalih, kjer boš še naprej s teboj delila koristne nasvete, ki ti bodo pomagali, da bo skrb za dom lažja:

moj Facebook profil in moj Instagram profil. 

Objem, Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja