Skoči na vsebino
Otroci in gospodinjska opravila

Otroci in gospodinjska opravila gredo skupaj le s slabo voljo in grožnjami? Je to res? 

Naj najprej povem, da si dovolj.

Dovolj dobra mama, ne glede na to, ali so tvoji otroci danes vključeni v gospodinjska opravila ali ne.

Ne glede na to ali imaš v sebi občutek, da moraš vse narediti sama in da samo ti narediš dovolj dobro.

Ne glede na to ali si ena tistih, ki ne zmore predati opravil drugim.

Ne glede na vse, pa vem, da si tudi ti vredna tega, da ne delaš vsega sama, ampak da začneš graditi dom, kjer vsak družinski član prispeva po svojih najboljši močeh.

Spodaj boš našla prve tri nasvete, ki ti lahko pomagajo pri tem, da se bodo tudi ostali družinski člani lažje vključili v skrb za dom. Vzemi tisto, kar služi tebi, ostalo pa pusti za seboj.

  1. NASVET:

Otroke čim prej vključimo v različna gospodinjska opravila, ki jih lahko opravijo skupaj z nami

Mlajši, kot so otroci, bolj dovzetni so za učenje. Pri mlajši starosti je otrokom preživljanje skupnega časa resnično v veselje. Ob vključevanju v opravila se počutijo pomembne, veliko jim pomeni, da nekaj naredijo sami.

Seveda je pri tej starosti lahko v največji izziv to, da si moramo vzeti več časa in da se včasih izkaže, da imamo s tem, ko nam pomagajo, kot starši dodatno delo. In tako se velikokrat zgodi, da prenehamo z vključevanjem otrok v gospodinjska opravila. Raje opravimo sami, ker je narejeno hitreje in boljše. Ampak tako žal otrokom pošiljamo sporočilo, da niso dovolj dobri in da imamo z njimi samo dodatno delo. Na ta način jim tudi ne dajemo priložnosti, da bi se naučili narediti boljše in da bi izpopolnili svoje veščine. Prav tako se na ta način otroci nehajo truditi, saj ne vidijo več smisla, da se ponudijo za pomoč, ki jo mi v večini primerov, zavrnemo.

Zato se zavedaj, da ta opravila danes so hitreje in lažje opravljena, ampak kaj pa bo čez nekaj let? Učenje in uvajanje novih veščin pri otrocih od tebe zahteva čas in energijo, ampak zavedaj se, da je to NALOŽBA, in ne #strošek”. V resnici si na dolgi rok kupuješ čas! To, da danes otroka nekaj naučiš, se ti bo obrestovalo v prihodnosti.

otroci in gospodinjska opravila

    2. NASVET:

Ustvarimo družinsko kulturo in delujmo kot ekipa

Glede na svoje družinske vrednote, si določimo prioritete, ki se bodo odražale v družinski kulturi. Želimo si doseči to, da se vsi v družini zavedamo, da živimo v skupnosti, kjer se podpiramo, spoštujemo in si med seboj pomagamo. Cilj ni popolnost in ubogljivost, cilj je to, da tudi otroci začutijo, da so del ekipe in da nosijo del odgovornosti. Seveda tega ni vedno najbolj enostavno doseči, potrebujemo nekaj potrpežljivosti, volje in doslednosti, da otroke pripravimo na življenje v skupnosti. A verjamem, da s spoštljivim pogovorom, sklepanjem kompromisov ter spuščanjem kontrole in prilagajanjem meril (glede na starost in sezono življenja) to lahko dosežemo.

K opravilom in k učenju torej ne pristopimo ukazovalno in z energijo, ki nam vzame veselje že takoj na začetku. Ni smisel, da se obtožujemo, kdo je kaj razmetal in kdo bo sedaj to še »kazensko« pospravil. Želimo si vzgojiti občutek in zavedanje, da živimo v skupnosti, ker si pomagamo in se podpiramo. Da vsak prispeva po svojih najboljših močeh in da si med seboj pomagamo, ne da merimo, kdo je pospravil več in kdo manj.

 

  1. NASVET:

Jasna in enostavna komunikacija ter pomembnost majhnih korakov

Velikokrat imamo občutek, da nas nihče ne upošteva, ker nas ne spoštuje in jim ni mar. A kot resnica se izkaže to, da naša komunikacija ni bila dovolj jasna.

Otroci potrebujejo čim bolj enostavna in jasna navodila, da bodo vedeli kje in kako začeti ter da bodo res razumeli, kaj se od njih pričakuje.

Veliko otrokom to, da rečemo »Pospravi svojo sobo«, sploh nič ne pomeni. Zato jim moramo dati jasna in enostavna navodila, na primer:

  • Igrače pospravi nazaj na svoja mesta
  • Obleke, ki so čiste, zloži in pospravi nazaj v omaro, tiste, ki so umazane, pa daj v koš za perilo
  • Postelji posteljo
  • Uredi pisalno mizo. Papirje, ki jih ne potrebuješ več, daj v koš za smeti itd.

Zavedaj se tudi, da so si otroci med seboj različni in da en tip komunikacije ne deluje za vse enako (nekateri potrebujejo pisna, nekateri vizualna navodila, nekateri rabijo slišati večkrat, nekateri si hitreje zapomnijo).

 Otrokom je veliko lažje, če jim eno veliko opravilo, razbijemo na manjše naloge. Končni cilj je enak (na primer pospravljena soba), vmes pa imamo manjše korake (pospravi igrače, odnesi smeti itd), ki pripeljejo do enakega rezultata. A pri tem otroci ne dobijo blokade zaradi prevelike količine naenkrat in ne izgubijo (tako hitro) volje.

NE POZABI …

Pot do večje umirjenosti, sodelovanja in složnosti ni vedno samo lahka.

Lahko je na začetku naporna, lahko pride do odpora pri otrocih. Lahko si misliš, da ne zmoreš in da bi najraje obupala in pač še naprej delala vse sama.

A če čutiš, da se vaše življenje preveč vrti okoli pregovarjanja in slabe volje zaradi nereda, ki se ustvarja v vašem domu, potem je čas, da naredite določene spremembe. Pogovori se s partnerjem in skupaj določite vaše vrednote in prioritete ter okoli njih začnite vnašati spremembe v vašo družino.  Delujte kot ekipa, kjer se vsak potrudi po svojih najboljših močeh.

To so bili prvi trije nasveti. Sledi mi še naprej preko FB  in/ali IG profila, saj se bom že kmalu oglasila z naslednjimi tremi nasveti, ki ti bodo prav tako v pomoč, da bo vključevanje otrok v gospodinjska opravila lažje.

Dobrodošla si, da se oglasiš spodaj in z menoj podeliš še kakšen tvoj nasvet.

.

Če čutiš, da je v tvojem domu prevelik nered zaradi navlake, ki se vam je nakopičila skozi leta, in da je vključevanje otrok v gospodinjska opravila le neka nedosegljiva iluzija, potem se mi le oglasi. Lahko ti pomagam, da prideš ven iz začaranega kroga nenehnega pospravljanja-prelaganja-kopičenja-iskanja stvari in končno pridobiš nazaj dragoceni prostor in čas. Pusti svoje podatke tukaj. >> preberi kako lahko delava in se čisto na dnu strani prijavi na brezplačni spoznavni klic.

Lahko pa mi pišeš na tina@tinasimcic.si, napišeš VREDNA SEM in vedela bom, kako začeti pogovor!

Tukaj sem zate!

Brez obsojanja in brez pričakovanj.

Le z velikim zavedanjem, da si tudi ti vredna, da ne delaš vsega sama. Da tvoj dom ni skladišče, ampak prostor, kjer se spočiješ in veseliš skupaj s tvojimi ljubimi.

Objem, Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja