Več preglednosti in lažje ohranjanje reda s pomočjo barv

Barvno označevanje je eden izmed načinov, ki nam pomaga pri ohranjanju reda in pri organizaciji doma. Povsem razumljivo je, da smo si med seboj različni in da en organizacijski sistem ne deluje za vse, vsaj ne na vseh področjih. Če je barvno razvrščanje (kodiranje) zate nekaj povsem novega, s teboj delim nekaj nasvetov in idej, ki ti lahko pomagajo ugotoviti ali je ta sistem organizacije zate.

Ne pozabi, smisel organizacije je v tem, da ustvarimo sisteme, ki nam olajšajo življenje (in ne obratno). Nasploh pri organizaciji stremimo k lažji dostopnosti: da bomo določeno stvar lažje/hitreje našli in jo na tak način tudi vrnili nazaj na svoje mesto. Z organizacijo, ki deluje za nas, bomo tako lažje vzdrževali red in tako izgubljali manj časa za neprestano iskanje, prelaganje in pospravljanje stvari.

Organizacija doma s pomočjo barv lahko pride prav v različnih prostorih in kategorijah v našem domu. Obnese se pri knjigah, nogavicah, garderobnih omarah in tudi pri otroških sobah ter mobilnih aplikacijah.

Organizacija knjig s pomočjo barv

Sploh v primeru večje družine, se lahko izognemo izgubi časa zaradi iskanja stvari, pa tudi marsikateremu družinskemu prepiru. Otroci bodo lažje našli in vedeli, kje najdejo svoje stvari in kam jih pospravijo. Tako lahko določite posameznemu družinskemu članu svojo barvo pri nogavicah, pri kozarcih in krožnikih ter tudi pri brisačah. Kar pomisli, kako lažje bo vsak našel svoje nogavice med kopico njih, ko bo iskal le določeno barvo. Če se odločite za tovrsten način organizacije, ne pozabite na doslednost in smiselnost pri določitvi barv.

Prednosti barvnega označevanja v garderobni omari

Tudi pri garderobni omari je barvno kodiranje nekaj, kar je v pomoč. Pri svojem delu sicer opažam, da se hitro razvrstimo v tri kategorije:

 Sama vidim kar nekaj prednosti, da je naša omara organizirana in vsekakor ne gre zgolj za to, da omara lepše izgleda. S primerno organizacijo prihranimo tudi svoj čas in denar.

Večinoma si želimo, da bi zjutraj imeli več časa. Medtem, ko urejamo sebe, kuhamo zajtrk in preverjamo in morda preverjamo ali ima otrok vse pripravljeno za šolo, je zadnja stvar, ki jo potrebujemo še izgubljanje časa zaradi nepregledne omare. Kolikokrat celo stojiš pred omaro in postajaš slabe volje, ker imaš občutek, da v njej itak ni nič primernega zate?

Kaj naj sploh oblečem

Ko si organiziraš svojo omaro s pomočjo barv, je veliko lažje videti, kaj imaš na voljo in kaj sploh obleči. Točno veš, kje imaš črne hlače in veliko hitreje najdeš tisti zeleni top, ki paše zraven. Na tak način tudi ne izgubljaš denarja, saj veš, kaj že imaš doma in ne kupuješ podvojenih kosov. Da ne govorim o tem, da se pri neorganizirani omari kaj hitro zgodi, da se nam najljubši kosi izgubijo med navlako in tako kar pozabimo na njih.

Ko barvno razvrstiš obleke, si lahko predstavljaš, da si ustvariš ogromno barvno kolo, s pomočjo katerega boš hitreje in lažje izbrala pravo kombinacijo oblačil.  Lahko se ti celo zgodi, da dobiš novo inspiracijo za kombiniranje različnih kosov in boš v tem celo uživala (če se morda danes le s težavo spraviš stran od tistih najljubših črnih oblačil). Dobila boš tudi celostni vpogled v omaro in videla koliko od vseh oblačil še dejansko nosiš in so ti v veselje, ter od katerih se lahko posloviš.

Kako se lahko tega lotiš v svoji omari?

Torej, če že predolgo odlašaš z urejanjem omare, je sedaj pravi čas! Organizacije se lahko lotiš tako, da oblačila razvrstiš po barvni lestvici. S tem vneseš hiter vizualni učinek in poskrbiš za boljšo preglednost.

To dosežeš tudi z drugim načinom, to je z razvrščanjem glede na kategorijo oblačil. V tem primeru skupaj razvrstiš dolge obleke, hlače, srajce in tako naprej. Pri lažjem ohranjanju tega reda, si lahko pomagaš tako, da prebarvaš obešalnike z določeno barvo. Tako lahko dolge obleke visijo na črnih obešalnikih, srajce na belih, kratki topi pa na vijoličnih … Tega projekta sem se v sklopu Helios kampanje #BARVAJZGLAVO (več o iniciativi si lahko prebereš tukaj (klikni za branje), lotila tudi sama.

Spodaj na slikah in v kratkem videu, lahko vidiš kako mi je šlo. Na tak način lahko porabiš ostanke barv, ki se ti morda »valjajo« doma in doslej nisi imela ideje, kako jih porabiti.

Barvanje obešalnikov

Barvanje obešalnikov

Na mojem IG ali FB profilu pa si lahko pogledaš, kako mi je šlo barvanje:

Ne glede na to, ali se odločiš za barvno razvrščanje ali ne, imej v mislih e-n-o-s-t-a-v-n-o-s-t. Ne zakompliciraj stvari s preveč barvami in ne vztrajaj, če vidiš, da ta sistem (na enem področju) ne deluje zate ali za tvojo družino.

P.s. Če si se med branjem spomnila na vse lončke neporabljene barve doma, za katere meniš, da je čas, da jih uporabiš, te povabim, da pokukaš v Knjižnico idej, ki jo je pripravila Helios ekipa v okviru kampanje #BARVAJZGLAVO. Skoči na povezavo in pobrskaj za idejami, s pomočjo katerih lahko kreativno (u)porabiš barve in hkrati osvežiš svoj dom:

https://www.helios-deco.com/sl/barvaj-z-glavo/knjiznica-idej/

 

Navijam zate,

Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Podarjam ti brezplačni vodnik!

Večerna rutina = moja jutranja milina