Koristni nasveti za družinsko pakiranje

Si z mislimi morda že na dopustu? Morje, počitnice, uživanje, sladoled, plavanje. ⁣ Vse to je res krasno.

Pa vendar so priprave do te sanjske situacije lahko tudi precej naporne.⁣ ⁣Sploh kar se tiče pakiranja. 

Posebej za tistega, ki mora spakirati veliko večino stvari. Rekla bi, da smo to v večini primerov prav ženske. Dodaj še majhne otroke, ki si še ne zmorejo spakirati sami, in tukaj je obremenjena mamica, ki vsako leto pred odhodom na dopust spi še manj kot po navadi.

Ker te želim razbremeniti in ti pomagati do bolj lahkotnega družinskega pakiranja, s teboj delim naslednje koristne nasvete za lahkotno družinsko pakiranje:

1.NASVET za lahkotno družinsko pakiranje:

Pred samim pakiranjem si napiši preprost spisek za vsakega družinskega člana in vsako kategorijo posebej (hrana, kozmetika, brisače itd). Pri pisanju seznama je meni zelo v pomoč to, da grem z mislimi na počitnice in si predstavljam, kaj bomo (okvirno) počeli od jutra do večera. Ne glede na to, na kakšen dopust greste, si boste verjetno zjutraj umili zobe :)) (torej že dodaš na seznam zobno pasto in ščetko), nato sledi zajtrk (pomisli, kaj običajno jeste (s tem začneš pisati seznam za hrano, če jo boste kupili v naprej), ali potrebuješ kakšen poseben kuhinjski pripomoček itd). Tako boš lažje utišala vse tiste “kaj-pa-če”-je, ki vodijo do tega, da spakiramo preveč stvari.

Pomisli tudi na vaša pretekla dopustovanja in premisli kaj običajno tvoja/vaša večna težava (vzamete s seboj vedno preveč hrane ali oblačil? Vedno iščete najbolj pomembno na dnu potovalk? Ne vzamete s seboj dovolj sončne kreme? Je kaj, kar vedno pozabite?). Tudi te informacije so ti v pomoč pri pisanju spiska za družinsko pakiranje.

Seznam za oblačila

Bodo pozorna tudi pri pakiranju oblačil, kjer običajno radi pretiravamo in potem prihaja do takih situacij, kot jo vidiš spodaj :))

caption for image

Predlagam ti, da si že v naprej določiš kombinacije oblačil (“outfitov”). Tako ne boš imela občutka, da mora s teboj na dopust cela omara, da boš potem našla pravo kombinacijo. Izberi obleke, ki jih imaš res rada in se v njih počutiš prijetno, udobno, lepo. Preudarno in premišljeno spakiraj tudi za otroke.

V veliko pomoč so potovalne vrečke, saj tako lažje ohranimo red v potovalki/kovčku, na počitnicah pa nam lahko služijo tudi kot pripomoček za ohranjanje reda.

caption for image

Za najbolj optimalno pakiranje lahko uporabiš tehniko zvijanja in zlaganja oblačil na tretjine. Veliko oblačil, ki jih tesno povijemo, se niti ne bodo zmečkala, poleg tega, pa jih lahko v en kovček na tak način lahko zložimo več kot sicer.

Ko greš čez ta postopek, pa še enkrat pomisli na pretekla dopustovanja in na realno število oblek, ki jih nosite med dopustom. Seveda imej neko minimalno rezervo, a vseeno mislim, da lahko pogumno kakšen kos oblačil vrneš nazaj v omaro 🙂

V kovček/potovalko spakiraj tudi vrečko v katero že pred odhodom domov skupaj spakirajte umazana oblačila. Na ta način doma točno veš kaj je za oprati in kaj lahko vrneš nazaj v omaro. Pomagaš si lahko tudi tako, da uporabite en kovček za umazano perilo, enega pa za čisto.

Dodani nasvet: če so otroci že dovolj stari, naj si spakirajo sami. Ti si jim za podporo in ti bodi tista, ki na koncu preveri, če so sledili seznamu. Bom zelo vesela tvojega odziva, če tvoji otroci že spakirajo sami oziroma kdaj so s tem začeli?

caption for image

2. NASVET za lahkotno družinsko pakiranje:

Predlagam ti, da narediš digitalni sezam, ki ga lahko potem vsako leto enostavno prilagajaš vaši sezoni življenja in načinu dopustovanja. Lahko si seznam zapišeš v excelu/wordu. Lahko pa si pomagaš z Google dokumentom, ki si ga lahko deliš s partnerjem. Če si sicer bolj “papir&kuli” dekle in uporabljaš različne planerje in post-it listke, ti vseeno priporočam, da se lotiš digitalnega seznama, ki ga boš ob naslednjem dopustovanju hitreje našla. Če vseeno še vedno vztrajaš na tradicionalnem zapisovanju, pa si seznam shrani nekam, kjer ga boš res našla. Priporočam, da ga shraniš kar v kovček/potovalko ali v omaro, kjer hranite potovalne pripomočke.

Vsekakor ti priporočam, da tudi digitalni seznam natisneš in ga imaš pri sebi, ko se lotiš pakiranja. Sproti označuj, kaj si že spakirala, da se razbremeniš premišljevanja ali si nekaj že spakirala ali ne.

Dodani nasvet: Če si ultra dosledna, pa ti priporočam, da po dopustu na seznamu kar takoj označiš, kaj ste nesli s seboj, pa niti slučajno niste potrebovali. Tako boš poskrbela, da boš drugo leto še bolj točno vedela, česa ne potrebujete.

3. NASVET za lahkotno družinsko pakiranje:

Tukaj je še zadnji koristni nasvet za lahkotno družinsko pakiranje. V tednu pred počitnicami odločno določi prioritete in dobesedno odmisli vse ostalo. Ne, čiščenje kleti in brisanje prahu po lestencih ni ključnega pomena. Nakup sončne kreme, oprane obleke za na dopust in izpraznjeni koši pa so. 🙂

V seznam opravil vključi tudi ostale družinske člane. Predaj jih jasna in enostavna navodila, kaj od njih pričakuješ, določi jim tudi časovni rok (da ne bo na koncu potem njihov izgovor to, da jim je zmanjkalo časa).

Dodani nasvet: določena opravila lahko tudi ovrednotiš, za kar sta me pravzaprav navdihnila moja otroka, ki sta čez vikend sama predlagala, da bi se lotila dodatnih opravil, s čimer bosta zaslužila kune za sladoled :)).

Lahko določiš opravila, ki morajo biti opravljena, nekaterim pa pripiši neko želeno vrednost (na primer sesanje stanovanja 1,4 € (določi take vrednosti, da si ti s tem OK), ki jo otroci lahko zaslužijo.

Vsekakor je drugače, če gremo na potovanje z avtom kot pa z letalom, kjer smo še bolj omejeni s prostorom. Drugače moramo razmišljati tudi, če smo ves čas dopusta na enem mestu, kot pa če se vmes selimo. Drugače je tudi, če gremo kampirati, kot pa če se odločimo za hotel. Vsekakor pa v vseh situacijah dobro premisli, kaj je tisto, kar res potrebujete in najdi neko ravnotežje med tistim, kar je nujno in kaj je dobro, da imate s seboj.

Pomembno:

Ko bo na splošno dom odpravljen navlake, bo tudi pakiranje lažje, saj se ni treba “prebijati” med stvarmi, ki vam niso (več) všeč/koristne.

Vesela bom, če deliš z menoj še kakšen tvoj koristni nasvet za bolj lahkotno družinsko pakiranje!

Te pa tudi povabim, da mi slediš na moj dveh socialnih kanalih, kjer s teboj delim še druge koristne nasvete: moj Facebook profil in moj Instagram profil. 

Velik in osvežilen objem,

Tina

P.s. Če pa to poletje bolj kot ne ostajaš doma in imaš dovolj začaranega kroga nenehnega iskanja in pospravljanja stvari zaradi navlake, te povabim, da si prebereš več o možnostih sodelovanja z menoj. Klikni TUKAJ in si preberi kako izgleda individualno delo z menoj! Veselim se tvojega odziva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja