Ko se odločimo za organizacijo otroških igrač, je pomembno, da vemo zakaj to delamo in da imamo pred seboj vizijo, kaj želimo z organizacijo doseči (boljša preglednost, manj časa za pospravljanje, bolj lahkotno vzdrževanje reda tudi za otroke, manj navlake, izbor top igračk, več možnosti za kreativno in samostojno igro…).

Pred samo organizacijo je nujno, da otroške igračke pregledamo in se poslovimo od tistih, ki jih otroci ne uporabljajo več, so jih prerasli ali pa so pokvarjene.
S teboj delim 4 korake, kako se lahko lotiš urejanja otroških igračk:

1. korak: Opazuj
Ozri se naokoli in napiši kaj te pri igračah moti (da ležijo naokoli, da jih je preveč, da jih otroci ne pospravijo sami itd). Pomisli tudi za nazaj katere so tiste, ki so najbolj priljubljene in katere so tiste, ki res že dolgo niso bile več v uporabi.

2. korak: Izberi
Otroške igračke razvrsti in pregleduj po kategorijah, saj bo tako lažje tebi in tudi otrokom, ustvari se realna slika koliko igrač imamo. Pomagaj si s seznamom kategorij (knjige, vozila, kocke, pripomočki za kuhinjo, sestavljanke, glasbila, kostumi, ustvarjalni material itd).
Premisli kaj je res vredno, da obdržite. Osredotoči se bolj na igrače, ki omogočajo odprto igro, kar spodbuja otrokovo domišljijo in kreativnost.
Pomagaš si lahko s tremi koši za razporejanje: aktivni koš (te ostanejo) / koš ljubezni (podarimo) / koš reciklaže (igračke, ki so uničene)

3. korak: Poslovi se
Lahko se dogovoriš z otrokom, da pošljete za 14 dni na počitnice (morje, hribi… vživi se tudi ti v to vlogo, igračke dejansko dajte v potovalko/kovček) velik del otroških igračk. Številke niso pomembne, priporočam, da ohranite toliko igrač, da je še udobno za igranje in da imaš občutek, da se je zgodila sprememba. Pomembno je, da jih otroci ne vidijo in nimajo dostopa do njih. Če jih bodo želeli, le lahkotno reci, da oprosti, ampak igračke so na počitnicah. Lahko se odločite tudi za rotacijo igrač. Del jih pospravite v omaro in potem čez nekaj časa zamenjate.

4. korak: Preuredi
Uredi igrače skupaj po kategorijah, pomagaj si s košaricami/škatlami. Otroci naj jasno razumejo kje so od sedaj naprej igračke pospravljene. Lahko si pomagate z nalepkami/slikami/napisi. Doslednost je ključna. Naj se ustvari rutina pospravljanja igrač. Ko je otrok nerazpoložen, mu priskoči na pomoč, spodbudi ga z hitrostnim pospravljanjem ali pa z glasbo (tri najljubše pesmi).
Ti najbolje poznaš svoje otroke in njihove reakcije. Jaz priporočam, da se z njimi pogovoriš o tem, da se bodo zgodile spremembe. Daj jim občutek, da res sodelujejo in ne da si jih postavila v negativno situacijo. Če veš, da se otroci težko poslovijo že od vsakega kamenčka, potem ni nujno potrebno, da so zraven pri celotnem procesu (presodi po občutku). Res priporočam, da vložiš energijo v to, da otroci začutijo, da je to pozitivna sprememba in v dobro celotno družinice. A vedi, da si jim ti v velik zgled.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja