Se tudi ti pogosto počutiš kot ženska na spodnji grafiki?

Prevzemaš večino skrbi za dom in gospodinjstvo?

Mental Load materinstva

Ko se ženske pogovarjamo o urejanju doma, se osredotočimo na čiščenje, organizacijo in odpravljanje navlake. Redko se pogovor dotakne skrite pasti: nevidnega bremena vzdrževanja gospodinjstva, ki pade na pleča ene osebe – običajno mame.

 

Zaradi neenakomerne porazdelitve opravil se lahko nabira jeza, nezadovoljstvo in občutek izčrpanosti ter osamljenosti. Posledica so slaba volja, stres in utrujenost. Če si ti ena izmed teh žensk, želim, da me slišiš: da se tudi drugače.

 

Stvari se lahko poenostavijo, navade spremenijo in rešitev obstaja 😊.

Tukaj ti napišem samo nekaj predlogov, kaj lahko storiš, da si olajšaš vsakodnevno življenje:

  • Zmanjšaj število stvari in odpravi navlako: doma preglej stvari in daj stran vse tisto, kar ti ne služi več.
  • Ustvari podporne rutine: ustvari si rutine, ki te podpirajo in ki jim lahko slediš
  • Komuniciraj in postavi meje: O svojih občutkih se pogovori s partnerjem in družino, postavi jasne meje glede svojega časa, ter skupaj poiščite rešitve, ki ustrezajo vsem
  • Razdeli skrb za gospodinjska opravila: bodi jasna in odločna, in ustvari okoliščine, da bo lahko vsak prispeval svoj delež.
  • Planiraj obroke in nakupe: ne samo, da boš na dolgi rok prihranila čas, ki ga porabiš, da vsak dan znova razmišljaš kaj boste jedli, prihranila boš tudi denar in zavrgla manj hrane
  • Ne stremi k popolnosti: Sprejmi življenjski nered, to je tisti ki nastane, ker imate polno hišo sreče. Sprejmi, da ni vse vedno urejeno in da je tudi to povsem vredu.
  • Najemi pomoč: Če si to lahko privoščiš , razmisli o najeti pomoči pri čiščenju, varstvu otrok ali drugih opravilih.
  • Nagradi se: Poskrbi za sprostitev in uživanje v stvareh, ki veselijo tebe in tvojo družino.

 

Od  vsega tega najpomembneje pa je, da se zavedaš, da nisi sama!

Mnogo žensk se sooča s podobnimi izzivi. Na voljo so ti različne možnosti pomoči in med njimi ti ponudim tudi svojo. 

Lahko te podprem! 

Trenutno je v teku lahkoten poletni izziv Osvežen poletni dom, kjer bomo z majhnimi in obvladljivi koraki skupaj dosegle več svobode doma. Z mini nalogami bomo iz doma odstranile tisto, kar leži po pultih in omarah in nas močno živcira ter obremenjuje. Hkrati pa ti znotraj izziva dam konkretne učinkovite nasvete kako v skrb za dom vključiti tudi ostale družinske člane brez nepotrebne drame in stresa. 

Prijavi se tukaj: https://tinasimcic.si/osvezen-poletni-dom/

Sedaj še ujameš znižano ceno izziva, zato ne zamudi te priložnosti, da se to poletje v skupinski energiji in z mojo podporo posloviš od stvari, ki te le obremenjujejo.

 

Z nežnim, a odločnim pristopom ti bom pomagala razbremeniti se stresa in ti omogočila, da boste v svojem domu spet zadihali.

 

Če me še ne poznaš me sledi na IG: Urejen dom veselja

 

Se veselim najinega druženja.

Objem,

Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja