Knjige so za marsikoga posebna stvar. So nekaj, od česar se morda težko poslovimo, saj s seboj lahko nosijo določene spomine. A sčasoma se nam doma lahko nabere cel kup knjig, ki nam ne služijo več. Tako nam le kradejo naš prostor, čas in energijo. V tem prispevku s teboj delim koristne informacije kako se lotiti pregledovanja knjig in kam s knjigami, ki ti ne služijo več. 

Zakaj se sploh težko ločimo od knjig? 

Najbolj pogosta sta dva razloga: prvi je, da imamo v sebi prepričanje, da so knjige nekaj, kar nas definira in da bomo s tem, ko bomo določeno knjigo dali stran od sebe, izgubili tudi identiteto, ki smo si jo pomagali zgraditi s pomočjo knjige. A zavedaj se, da te knjige ne definirajo. To, kar si, si zaradi življenja, ki ga živiš. Knjige nam lahko pomagajo pri rasti, spreminjanju sebe in/ali črpanju novega znanja, a nas ne definirajo.

Drug pogost razlog pa je povezan s strahom pred izgubo znanja in/ali informacij in pojavom FOMO (fear of missing out, strah pred izgubo). Ob pregledovanju knjig se namreč zavemo, da so v njih dragocene informacije. V nas se pojavi strah, da bomo s knjigami izgubili tudi vse informacije in vso znanje, ki smo ga pridobili z branjem. 

Samo pomisli, zakaj se morda ne zmoreš ločiti od določenih študijskih knjig, ob katerih si preživela ure in ure in s pomočjo njih pridobila določen naziv. V tebi se lahko pojavijo različni strahovi in vprašanja: “Kaj se bo zgodilo z znanjem, ki sem ga pridobila? Kaj, če bom te podatke še kdaj potrebovala?”.  Vsa ta vprašanja so normalna, a so hkrati tudi blokade, ki te ustavljajo, da ne narediš prostora za nove informacije in znanje, ki ti lahko služi danes. Čas je, da se znebiš mentalitete strahu. Naj te ne bo strah, da do teh knjig in znanja nikoli več ne boš mogla priti. Danes je dostop do znanja, informacij in knjig lažji kot kadarkoli prej, tako da zaupaj, da vedno obstaja pot. 

Kako se lotiti pregledovanja knjig?

Odvisno od količine knjig in časa, ki ti je na voljo, se loti pregledovanja:  vse knjige zberi na enem mestu ali pa se loti police za polico. Tudi majhni, a dosledni koraki, te bodo pripelji do cilja. 

  1. Knjige najprej kategoriziraj, saj boš tako dobila jasnejšo sliko katere knjige imaš doma in koliko knjig je v posamezni kategoriji (knjige loči glede na tematiko, na primer študijske, vzgojne, kuharske itd). 
  2. Odloči se,  da obdržiš le svoje najljubše knjige (ne pozabi, če je vse pomembno, nič ni pomembno). 
  3. Če imaš težavo z določanjem najljubših knjig, se iskreno vprašaj zakaj to knjigo še potrebuješ in kolikokrat jo boš dejansko prebrala? Ali lahko podobne informacije najdeš na spletu? Lahko si določiš tudi prostorsko omejitev, ki ti bo pomagala, da boš lažje omejila število knjig, ki ostanejo pri tebi doma. 

Kam s knjigami, ki ti ne služijo več?

Če ti knjige veliko pomenijo, ti bo vsekakor lažje ob zavedanju, da bodo pot nadaljevale do nekoga, ki mu bodo ponovno služile. Preden knjige podariš (ali prodaš naprej), pa poskrbi, da bodo cele in čiste. 

Pomisli na svoj (ožji) krog prijateljev, sorodnikov in znancev 

To, da knjigo nekomu podariš, je dejansko dejanje ljubezni. Tiste knjige, ki so tebi pomagale pri osebni ali poslovni rasti, so lahko odlično darilo za ljudi, ki ti veliko pomenijo. Preveri med svojimi prijatelji (tudi med tistimi na družbenih omrežjih), sorodniki in znanci, če bi si kdo želel prebrati katero od tvojih knjig. 

Priporočam ti, da se pozanimaš tudi v svoji lokalni skupnosti, preveri v knjižnici, vrtcu, domu za ostarele ….  marsikje so knjig zelo veseli. 

Knjige lahko odneseš tudi v Center ponovne uporabe. Na spletni strani https://www.cpu-reuse.com/ preveri njihove lokacije po Sloveniji. Lahko jih daš v ocenitev ali oddajo v antikvariatih. Tukaj si lahko prebereš, kako izgleda odkup knjig v knjižnem antikvariatu Alef.  

Knjigobežnica na Mirni
Slika Knjigobežnice na Mirni

Knjigobežnice so tudi ena od možnosti kamor lahko oddaš svoje knjige. Tukaj si lahko ogledaš celotni zemljevid njihovih lokacij.

Kaj so še druge možnosti?

Knjige sprejemajo tudi v Meškovi bukvarni, ki je sicer del knjižnice v Slovenj Gradcu. Tukaj si lahko prebereš, kako knjige dostaviš k njim. Lahko se obrneš tudi na Zavod Hrček.  Lahko pa se odločiš za spletno prodajo ali izmenjavo (preko različnih spletnih strani ali FB skupin).

Knjige, ki so žal že uničene, pa prosim ustrezno recikliraj. 

Ohranjene knjige lahko uporabiš za dekoracijo dekoracijo in jih razstaviš po celem stanovanju. Lahko jih organiziraš po barvah, velikosti ali glede na tematiko

alt=""

Verjamem, da ti bodo zapisane informacije prišle prav, da bo odpravljanje navlake med knjigami lažje. Če pa je ta proces za tebe še vedno (pre)težak, se mi vedno lahko oglasiš v mojem e-nabiralniku (piši mi na tina@tinasimcic.si) in našli bova skupno rešitev. Tukaj si lahko prebereš več o moji zgodbi in izveš zakaj sem prava oseba, da ti lahko pomagam. 

In ne pozabi, lahko si maksi pri knjigah. Če uživaš v branju in zbiranju knjig, s tem nadaljuj. Le poskrbi, da jih vsaj enkrat na leto pregledaš in se posloviš od tistih, ki ti ne služijo več. 

Navijam zate!

Tina

One Response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Podarjam ti brezplačni vodnik!

Večerna rutina = moja jutranja milina